Kongsi ilmu

selamat datang…

sila masukkan kata-kata, ilmu, kata semangat, pandangan, persoalan dan sebagainya supaya kita dapat berkongsi ilmu pengetahuan sama ada bab dunia ataupun akhirat.:)

  • Abu Hurairah r.a. berkata: Nabi saw. bersabda: Tidak akan berzina seorang pelacur di waktu berzina jika ia sedang beriman. Dan tidak akan minum khamr di waktu minum jika ia sedang beriman. Dan tidak akan mencuri di waktu mencuri jika ia sedang beriman. (Bukhari, Muslim).
  • Abu Daud, At-Tirmizi, An-Nasai’e, Ibnu Majah dan Imam Ahmad bin Hambal (At- Tirmizi berkata: Hadis hasan sahih) meriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya:
  • Seseorang sahabat bertanya kepada Rasullullah s.a.w katanya: Wahai Rasullullah, kami belayar di lautan dan         kami membawa bersama-sama kami air yang sedikit, sekiranya kami berwuduk dengannya, kami akan dahaga, apakah boleh kami berwuduk dengan air laut? Rasullullah menjawab : Airnya suci dan halal bangkai di dalamnya (maksud halal bangkai di dalamnya ialah semua yang mati di dalamnya seperti ikan dan seumpamanya boleh di makan tanpa di sembelih.)
  • kita memang seorang yang hebat. pensyarah, doktor, usahawan yang berjaya, ulama. namun kadang2 kita tidak sedar bahawa Allah memberi teguran pada kita dengan menghantar manusia biasa. fikirkan lah….
  • janganlah kita mencari kesalahan orang lain, kerana jika kita mencari kesilapan manusia pasti akan jumpa. carilah kebaikan seseorang supaya kita dapat menghindari diri kita dari sangkaan buruk. jika mahu mencari kesalahan seseorang, orang yang paling utama kita mencari kesalahannya ialah diri kita. supaya Allah mengampuni diri kita.amin…
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: